2010. július 23., péntek

Amiért itt vagyok röviden, tömören, képekkel, fogyasztható formában

Most jöttem haza a boltból, és hála Csillának, végre megtaláltam a búzadarát, így már semmi akadálya annak, hogy egy napon tejbegrízt egyek.
A boltból hazafelé elgondolkoztam azon, hogy még nem is osztottam meg itt a blogon, hogy tulajdonképpen mit is csinálok itt kinnt (azon kívül, hogy legépelem a "kalandjaimat" és élvezem az életet), úgyhogy most egy bejegyzés következik arról, hogy tulajdonképp mi is a feladatom itt.

A vállalat, ahol dolgozom, az Északi- ás a Norvég-tenger kőolaj és földgázmezőinek az egyik legnagyobb kitermelője. Ezt egy elég kiterjedt felszíni- és tengeralatti infrastruktúrával valósítja meg. Egy ekkora kiterjedésű infrastruktúrát a hagyományos térképezés (papír alapon) módszereivel már elég nehézkes (inkább lehetetlen) leképezni, és napról napra nyilvántartani.
Azon kívül, hogy a hagyományos megjelenítésnak megvannak a maga nehézségei, új igények is felmerülnek, mint pl. a külonboző fúrótornyok, csővezetékek, kábelfektető hajók stb. adatainak interaktív lekérdezésánek lehetősége, űllapotuk folyamatos frissítése.
Erre a feladatra korábban létrehoztak már egy webes térkápászeti alkalmazást, de az embert próbálóan lassú azóta is.
És itt jövünk mi, Sampath és én, akik azt a feladatot kaptuk, hogy alkossunk meg egy teljesen új internetes alkalmazást Silverlight környezetben, a régi, csigalassú programot felváltandó.
Ez egy elég nagy kihívás volt mindkettőnk számára, mert ekkora feladatot még semelyikünk sem valósított meg eddigi pályafutása során. A komplett feladat megvalósítására 4,5-5 hetünk van, amiből most tartunk a harmadiknál. Ennek ellenére, hálajóistennek elég jól állunk.
A térképezett objektumok lehetnek többekközött:

Olajfúrótornyok








Csővezetékek








Tengeri szélenergia-farmok





...és többekközt partmenti finomítók



Az ezeket ábrázoló térképi anyagok internetes megjelenítéséért vagyunk felelősek röviden összefoglalva. Ezen kívül a szélenergia farmokat karbantartó- illetve a különböző tanker- és kutatóhajók helyzetét is dinamikusan követni fogja a rendszerünk a térképen a reményeink szerint.
Remélem majd rövidesen a rendszer működéséről is fel tudok tölteni egy videót, hogy láthassátok, hogyan működik.

1 megjegyzés: